Büyükada’nın hafıza mekânlarından biri olan Taş Mektep, iki yıllık restoran çalışmasının ardından ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Mektep, Büyükada İskelesi’nden Kadıyoran Caddesi’ne 15 dakika yürüme mesafesi uzaklığında. Yerlilerin “Eski Mektep” olarak da andığı, “Sofronios Köşkü” olarak da bilinen Taş Mektep’i 19. yüzyılın ikinci yarısında dönemin Rum Ortodoks Patriği Sofronios, Fransız mimar Alexandre Vallaury’ye inşa ettirmiş.
Yapı, 1922 yılında İstanbul Belediyesi tarafından satın alınmış. Büyükada’nın ilk resmi Türk okulunun buraya taşınmasıyla “Köprülü Mehmed Paşa Numune Mektebi” ismiyle hizmet vermeye başlamış, okulun adı 1924-1925 yıllarında değiştirilerek “Büyükada İlkokulu” olmuş. 1978-1979 yıllarına kadar ilkokul ve ortaokul olarak hizmet veren yapı, 1987 yılında Belediye Konuk evi olarak kullanılmaya başlanmış ancak 2000’li yılların başından itibaren de kaderine terk edilmiş.
Sergi salonu, Beltur Kafe (12.00-21.00), yetişkin ve çocuk kütüphanesi, atölye, bilgisayar odası, içeride ve dışarıda çalışma alanları, kitabeviyle (İstanbul Kitapçısı) ücretsiz ziyarete açık olan Taş Mektep film gösterimlerine, çocuk ve yetişkinlere yönelik atölyelere, söyleşilere ve konserlere de ev sahipliği yapıyor. Taş Mektep’in ev sahipliği yaptığı ilk etkinlik fotoğraf sanatçısı İbrahim Akgün’ün “Yok Olmadan” isimli fotoğraf sergisi oldu.
30 Eylül’de sona erecek olan sergide, adalar kültür mirasının özel yapılarına ait video ve fotoğraflar paylaşılıyor. Büyükada’dan Rum Yetimhanesi, Özel Rum İlkokulu, Rizzo Köşkü; Heybeliada’dan Voridis Köşkü, Tepedeki Konak ve Karamanyan Oteli, Kınalıada’dan Galerini Köşkü’ne ait fotoğraflarla mekânlara ait bilgiler ve görmek isteyenler için koordinatları yer alıyor. Serginin koordinatörlüğü Zeynep Çulha’ya ait.
Sergiden
“Mekânlar da insanlar gibi doğum ve ölüm sürecini yaşar. Kimisi geride bıraktıklarıyla anılır ve ayakta kalmaya devam eder, kimisi de toplumsal bellekten silinir.”